ΟΦΕΛΗ

ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΡΔΙΑΚΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Τα οφέλη που αποκομίζουν οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα καρδιακής αποκατάστασης συμπίπτουν με τα οφέλη της συστηματικής άσκησης.


Πιο συγκεκριμένα η συστηματική άσκηση βελτιώνει το αιμοδυναμικό προφίλ και τη λειτουργική και αεροβική ικανότητα των καρδιοπαθών. Σαν αποτέλεσμα παρατηρείται βελτίωση της γενικότερης υγείας, της ποιότητας ζωής αλλά και του ποσοστού επιβίωσης των ασθενών.

Οι οδηγίες καρδιακής αποκατάστασης των American Heart Association και American Association of Cardiovascular and Pulmonary Rehabilitation, θέτουν ως βασικούς πυρήνες των προγραμμάτων καρδιακής αποκατάστασης την διαχείριση του βάρους, της υπέρτασης, των διαβητικών παραγόντων και των λιπιδίων.

Όλες οι σύγχρονες έρευνες πάνω στο θέμα των θετικών επιδράσεων της συστηματικής άσκησης μέσα από τα οργανωμένα και εξατομικευμένα προγράμματα καρδιακής αποκατάστασης [3, 12, 15, 17-23], καταλήγουν στο συμπέρασμα, ότι μέσα από την συστηματική συμμετοχή σε αυτά, οι καρδιοπαθείς, εκτός των άλλων, ευεργετούνται από:


  • Την βελτίωση της ενδοθηλιακής λειτουργίας
  • Την μείωση των επιπέδων της C- αντιδρούσας πρωτεΐνης (C-reactive protein)
  • Την μείωση του σωματικού βάρους και του λιπώδη ιστού
  • Την μείωση των τριγλυκεριδίων και την αύξηση των επιπέδων της HDL
  • Την αύξηση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη και της ομοιόστασης της γλυκόζης
  • Την μείωση των παραγόντων του μεταβολικού συνδρόμου
  • Την αύξηση της αγγειογέννεσης
  • Την μείωση των επεισοδίων ισχαιμίας
  • Την μείωση της συσσωμάτωσης των αιμοπεταλίων

Σημαντική επίδραση των προγραμμάτων καρδιακής αποκατάστασης είναι η μείωση των καρδιακών παλμών ανά λεπτό, με την ταυτόχρονη αύξηση της VO2peak, της βελτίωσης της μιτοχονδριακής δραστηριότητας των μυϊκών ινών και την αύξηση-διατήρηση μιας «καλής» μυϊκής μάζας.

Οι συμμετέχοντες σε πρόγραμμα καρδιακής αποκατάστασης παρουσιάζουν χαμηλότερα ποσοστά επανεμφάνισης καρδιακών επεισοδίων και συγκριτικά μεγαλύτερο μέσο όρο ζωής (μετά την εμφάνιση του αρχικού καρδιακού προβλήματος) σε σχέση με τα καρδιοπαθή άτομα που δεν ακολουθούν πρόγραμμα καρδιακής αποκατάστασης.

Συνοψίζοντας, ένας καρδιοπαθής έχει να αποκομίσει σημαντικά οφέλη από την συμμετοχή του σε ένα οργανωμένο, συστηματικό και εξατομικευμένο πρόγραμμα καρδιακής αποκατάστασης όπως  τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης και δραστηριότητας του, της υγείας του, της ποιότητας ζωής του, αλλά και σημαντική αύξηση του προσδόκιμου ζωής του [3, 11, 12, 14, 17, 18, 20, 22-32]




Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΡΔΙΑΚΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Πολλές φορές τίθεται το ερώτημα της ασφαλούς συμμετοχής των ασθενών σε προγράμματα καρδιακής αποκατάστασης.

Η απάντηση στο ερώτημα δίδεται μέσα από τις σχετικές έρευνες, όπως αποτυπώνονται στη διεθνή βιβλιογραφία. Εάν ακολουθηθούν οι κατευθυντήριες οδηγίες για την καρδιακή αποκατάσταση, πραγματοποιηθεί μια σωστή δοκιμασία κόπωσης και υπάρξει επίβλεψη από ειδικά καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό (εργοφυσιολόγο-γυμναστή, φυσικοθεραπευτή και ιατρό), η πιθανότητα να υπάρξει μια επιπλοκή κατά την εφαρμογή προγράμματος καρδιακής αποκατάστασης είναι μικρότερη της αναλογίας 1 επεισόδιο ανά 400.000 ώρες άσκησης [18]