ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΑΣ

ΤΜΗΜΑ ΚΑΡΔΙΑΚΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ 
ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΒΙΟΣΤΗΡΙΞΗ
Το Τμήμα Καρδιακής Αποκατάστασης του Κέντρου Φυσιοθεραπείας ΒΙΟΣΤΗΡΙΞΗ μέσα από το επιστημονικά καταρτισμένο, έμπειρο και διεπιστημονικό προσωπικό προσφέρει στους ασθενείς με καρδιαγγειακά προβλήματα ολοκληρωμένα, συστηματικά, οργανωμένα και εξατομικευμένα προγράμματα καρδιακής αποκατάστασης που συμβαδίζουν απόλυτα με τους σκοπούς και στόχους της καρδιακής αποκατάστασης και είναι σύμφωνα με τις σύγχρονες κατευθυντήριες οδηγίες των διεθνών οργανισμών.

Αποστολή μας αποτελεί η παροχή υπεύθυνων, ασφαλών και ποιοτικών υπηρεσιών καρδιακής αποκατάστασης που στοχεύουν στην βελτίωση της φυσικής κατάστασης, της γενικότερης υγείας αλλά και της ποιότητας ζωής των συμμετεχόντων.

Πιο συγκεκριμένα, στο Κέντρο ΒΙΟΣΤΗΡΙΞΗ και σε συνεργασία με τον θεράποντα Ιατρό καταρτίζουμε προγράμματα εξειδικευμένης καρδιακής αποκατάστασης που βασίζονται πάνω στους ακόλουθους παράγοντες:

  • Παραπεμπτικό θεράποντα Ιατρού
  • Σύγχρονες κατευθυντήριες οδηγίες Διεθνών Οργανισμών  
  • Ιατρικό & Χειρουργικό Ιστορικό
  • Συμπτωματολογία
  • Αποτελέσματα ηλεκτροκαρδιογραφήματος ηρεμίας
  • Αποτελέσματα δοκιμασίας κόπωσης  
  • Αποτελέσματα αιματολογικών αναλύσεων
  • Παράγοντες κινδύνου της νόσου
  • Ομάδα κινδύνου ασθενή
  • Ψυχική κατάσταση ασθενή
  • Μυοσκελετικές δυσλειτουργίες / λοιπά προβλήματα υγείας
  • Διαθέσιμο χρόνο του κάθε ασθενή





Το κέντρο μας είναι εξοπλισμένο με σύγχρονα μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας που σκοπό έχουν την  γρηγορότερη και ασφαλέστερη αποκατάσταση των ασθενών μας.  Τα προγράμματα καρδιακής αποκατάστασης του κέντρου Βιοστήριξη αποτελούνται από αερόβια και αναερόβια άσκηση.

Η αερόβια άσκηση πραγματοποιείται είτε σε εργοποδήλατα, είτε σε χειροποδήλατα είτε σε διαδρόμους αποκατάστασης, οι οποίοι προσφέρουν σταθερότητα και ασφάλεια κατά την άσκηση. Παράλληλα, στο κέντρο Βιοστήριξη υπάρχει και διάδρομος αντιβαρύτητας.

Η αναερόβια άσκηση πραγματοποιείται μέσα από μία πλήρη σειρά ισοτονικών μηχανημάτων που καλύπτει την ενδυνάμωση όλων των μυϊκών ομάδων, προσφέροντας άσκηση τόσο σε επιλεγμένους-απομονωμένους μύες όσο και σε ομάδες αυτών (πολυμυϊκές). Η χρήση τον ισοτονικών μηχανημάτων ανάλογα με τους στόχους της θεραπείας χρησιμεύει στην αύξηση της δύναμης, στη βελτίωση του μυϊκού τόνου, στη βελτίωση της στάσης του σώματος, στη βελτίωση της λειτουργικότητας κ.α.

Σημαντικό στοιχείο των προγραμμάτων καρδιακής αποκατάστασης που προσφέρονται στο κέντρο μας είναι και το πρωτόκολλο ARIS, το οποίο εκτός από την αερόβια – αναερόβια άσκηση περιλαμβάνει και την αναπνευστική (inspiratory) άσκηση. Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι η αναπνευστική άσκηση, όταν χρησιμοποιείται συμπληρωματικά, αυξάνει τις θετικές επιδράσεις των συνηθισμένων πρωτοκόλλων καρδιακής αποκατάστασης. [4-10]

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα και κυρίως κατά τις περιόδους αλλαγής της φάσης καρδιακής αποκατάστασης, πραγματοποιούνται μετρήσεις – αξιολογήσεις έτσι ώστε να γνωρίζουμε τόσο την αποτελεσματικότητα των εφαρμοζόμενων εξατομικευμένων προγραμμάτων άσκησης, όσο και την πορεία της φυσικής κατάστασης και της υγείας των συμμετεχόντων. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων αυτών μεταφέρονται και αξιολογούνται με τον θεράποντα Ιατρό.

Ιδιαίτερη μέριμνα δίνεται στην ασφάλεια των ασθενών μας. Για το λόγο αυτό ακολουθείται συστηματική παρακολούθηση των ασκούμενων πριν την έναρξη, κατά την διάρκεια και μετά την λήξη του ημερήσιου προγράμματος. Οι ζωτικές ενδείξεις, που καθορίζουν την ένταση των ασκήσεων (καρδιακοί κτύποι, Συστολική-Διαστολική πίεση κ.τ.λ.), το παραγόμενο έργο και η υποκειμενική αντίληψη κόπωσης από τον ασθενή (κλίμακα Borg, κόπωσης και δύσπνοιας, πόνου) καταγράφονται καθ’ όλη την διάρκεια της συνεδρίας στο ατομικό δελτίο άσκησης-αξιολόγησης, με παράλληλη καταγραφή των αιτιών τυχόν διακοπής της άσκησης.

Όλα τα παραπάνω δεδομένα αξιολογούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να παρακολουθείται η πορεία της καρδιακής αποκατάστασης του κάθε ασθενή και να αναπροσαρμόζεται το ημερήσιο πρόγραμμα στις εκάστοτε συνθήκες.

Ένα οργανωμένο πρόγραμμα καρδιακή αποκατάστασης, περιλαμβάνει και πρόγραμμα «αλλαγής στάσεως ζωής». Στο κέντρο Βιοστήριξη δίνουμε βαρύτητα σε αυτό τον τομέα της αποκατάστασης. Ανά τακτά διαστήματα πραγματοποιούνται συναντήσεις και σεμινάρια επιμορφωτικού χαρακτήρα, είτε από το επιστημονικό προσωπικό του κέντρου είτε από καταξιωμένους στο χώρο τους διατροφολόγους, ψυχολόγους κ.α., με σκοπό την ενημέρωση των ασθενών του κέντρου μας για την πάθηση τους και τις αλλαγές που θα πρέπει να υιοθετήσουν στην καθημερινότητα τους ώστε να επωφεληθούν στο μέγιστο από την συμμετοχή τους σε ένα οργανωμένο πρόγραμμα καρδιακής αποκατάστασης.

Συνοψίζοντας, το Τμήμα Καρδιακής Αποκατάστασης του Κέντρου ΒΙΟΣΤΗΡΙΞΗ προσφέρει υπεύθυνες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες προγραμμάτων καρδιακής αποκατάστασης, σε συνεργασία με τον Ιατρό, με στόχο την βελτίωση της υγείας των συμμετεχόντων για την γρηγορότερη επανένταξη τους στην κοινωνία και στην εργασία τους.